NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations are part of NCERT Exemplar Class 11 Maths. Here we have given NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations. https://www.cbselabs.com/ncert-exemplar-problems-class-11-mathematics-chapter-5-complex-numbers-quadratic-equations/

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations

Complex Numbers Class 11 Questions And Answers NCERT

Short Answer Type Questions
Complex Numbers Class 11 Questions And Answers NCERT

NCERT Exemplar Class 11 Complex Numbers

NCERT Exemplar Class 11 Complex Numbers
Questions On Complex Numbers Class 11 NCERT

Questions On Complex Numbers Class 11 NCERT

NCERT Exemplar Class 11 Maths Ch 5

NCERT Exemplar Class 11 Maths Ch 5

Q6. If a = cos θ + i sin θ, then find the value of (1+a/1-a) 
Sol:  a = cos θ + i sin θ
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-1
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-2
Q10. Show that the complex number z, satisfying the condition arg lies on arg (z-1/z+1) = π/4 lies on a  circle.

Sol: Let z = x + iy

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-3

Q11. Solve the equation |z| = z + 1 + 2i.
Sol: We have |z| = z + 1 + 2i
Putting z = x + iy, we get
|x + iy| = x + iy + 1+2i

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-4

Long Answer Type Questions
Q12. If |z + 1| = z + 2( 1 + i), then find the value of z.
Sol: We have |z + 1
1 = z + 2(1+ i)
Putting z = x + iy, we get
Then, |x +
iy + 11 = x + iy + 2(1 + i)
|x + iy + l|=x + iy + 2(1 +i)

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-5

Q13. If arg (z – 1) = arg (z + 3i), then find (x – 1) : y, where z = x + iy.
Sol: We have arg (z – 1) = arg (z + 3i), where z = x + iy
=>  arg (x + iy – 1) = arg (x + iy + 3i)
=> arg (x – 1 + iy) = arg [x + i(y + 3)]

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-6
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-8
Q14. Show that | z-2/z-3| = 2 represents a circle . Find its center and radius .
Sol:
We have | z-2/z-3| = 2
Puttingz=x + iy, we get
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-10

 

Q15. If z-1/z+1 is a purely imaginary number (z ≠1), then find the value of |z|.

Sol: Let   z = x + iy
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-11
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-11

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-12

Q17. If |z1 | = 1 (z1≠ -1) and z2 = z1 – 1/ z1 + 1 , then show that real part of z2 is zero .
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-13

Q18. If Z1, Z2 and Z3, Z4 are two pairs of conjugate complex numbers, then find arg (Z1/ Z4) + arg (Z2/ Z3)
Sol. It is given that z1 and z2 are conjugate complex numbers.
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-14
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-15
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-16

Q20. If for complex number z1 and z2, arg (z1) – arg (z2) = 0, then show that |z1 – z2| = | z1|- |z2 |

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-17
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-18

Q21. Solve the system of equations Re (z2) = 0, |z| = 2.

Sol: Given that, Re(z2) = 0, |z| = 2
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-19

Q22. Find the complex number satisfying the equation z + √2 |(z + 1)| + i = 0.

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-20
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-21
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-22

Fill in the blanks 

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-23
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-24
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-25

True/False Type Questions

Q26. State true or false for the following.
(i) The order relation is defined on the set of complex numbers.
(ii) Multiplication of a non-zero complex number by -i rotates the point about origin through a right angle in the anti-clockwise direction.
(iii) For any complex number z, the minimum value of |z| + |z – 11 is 1.
(iv) The locus represented by |z — 11= |z — i| is a line perpendicular to the join of the points (1,0) and (0, 1).
(v) If z is a complex number such that z ≠ 0 and Re(z) = 0, then Im (z2) = 0.
(vi) The inequality |z – 4| < |z – 2| represents the region given by x > 3.
(vii) Let Z1 and Z2 be two complex numbers such that |z, + z2| = |z1 j + |z2|, then arg (z1 – z2) = 0.
(viii) 2 is not a complex number.

Sol:(i) False
We can compare two complex numbers when they are purely real. Otherwise comparison of complex numbers is not possible or has no meaning.
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-26
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-27
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-28
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-29
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-30
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-31

Matching Column Type Questions
Q24. Match the statements of Column A and Column B.

Column A Column B
(a) The polar form of i + √3 is (i) Perpendicular bisector of segment joining (-2, 0) and (2,0)
(b) The amplitude of- 1 + √-3 is (ii) On or outside the circle having centre at (0, -4) and radius 3.
(c) It |z + 2| = |z – 2|, then locus of z is (iii) 2/3
(d) It |z + 2i| = |z – 2i|, then locus of z is (iv) Perpendicular bisector of segment joining (0, -2) and (0,2)
(e) Region represented by |z + 4i| ≥ 3 is (v) 2(cos /6 +I sin /6)
(0 Region represented by |z + 4| ≤ 3 is (Vi) On or inside the circle having centre (-4,0) and radius 3 units.
(g) Conjugate of 1+2i/1-I  lies in (vii) First quadrant
(h) Reciprocal of 1 – i lies in (viii) Third quadrant

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-32
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-33
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-34
Q28. What is the conjugate of 2-i / (1 – 2i)2

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-35

Q29. If |Z1| = |Z2|, is it necessary that Z1 = Z2?
Sol: If |Z1| = |Z2| then z1 and z2 are at the same distance from origin.
But if arg(Z1) ≠arg(z2), then z1 and z2 are different.
So, if (z1| = |z2|, then it is not necessary that z1 = z2.
Consider Z1 = 3 + 4i and Z2 = 4 + 3i

Q30.If  (a2+1)2 / 2a –i = x + iy, then what is the value of x2 + y2?
Sol: 
(a2+1)2 / 2a –i = x + iy
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-36

Q31. Find the value of z, if |z| = 4 and arg (z) = 5π/6

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-37
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-38
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-39
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-40
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-41

Q34. Where does z lies, if | z – 5i / z + 5i  |  = 1?
Sol:
We have | z – 5i / z + 5i  |
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-42

Instruction for Exercises 35-40: Choose the correct answer from the given four options indicated against each of the Exercises.

Q35. sin x + i cos 2x and cos x – i sin 2x are conjugate to each other for

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-43
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-45
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-46
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-47
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-48
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-49

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-50
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-51

Question 40.
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-52
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-53

Q41. Which of the following is correct for any two complex numbers z1 and z2?

NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-54
NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations-55

NCERT Exemplar ProblemsMathsPhysicsChemistryBiology

We hope the NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations help you. If you have any query regarding NCERT Exemplar Class 11 Maths Chapter 5 Complex Numbers and Quadratic Equations, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.